Hagyma balzsamecetben - Duende receptje

Konfitált tarját készítettem ebédre pirított krumplival és gondolkoztam rajta, mit adjak mellé. Salátához nem volt most elég hozzávalóm (egy hete voltam zöldségesnél, a piac meg most kimaradt), savanyúság, befőtt van itthon, de azt se tartottam elég jó ötletnek. Akkor jutott eszembe ez a recept, amit egy gasztroblogon olvastam, és már akkor elhatároztam, hogy ki fogom próbálni. Nosza gyorsan rákerestem, s mindjárt két hiba is volt. Sem lilahagymám, sem vörösborom nem volt otthon. De már be voltam indulva, nem lehetett el nem készíteni, s ezért normál vöröshagymából, fehérborral készítettem. És még van egy bűnöm: friss híján szárított zsályával. Egyébként pontosan követtem a recept utasításait.
Először ezt készítettem el, így volt ideje érni egy kicsit, s a vöröshagyma is veszített a "vadságából". Nagyon finom lett! Máskor is fogom csinálni. Kiválóan illett a zsírosabb tarjához, ami omlósra sült. Másnapra is maradt, és akkor még finomabb volt, mert jól összeérett.
Köszönöm Duende! Az eredeti recept itt olvasható.

Hagyma balzsamecetben



Hozzávalók 2 főre:
0,25 kg kisebb vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál száraz fehérbor
1 teáskanál méz
1 fél ecetes cseresznyepaprika (saját eltevés) - ez el is maradhat

őrölt bors
5-6 friss zsályalevél (1 kávéskanál szárított zsálya)

A hagymákat úgy tisztítom, hogy a gyökerét alul épp csak levágom. Ez a rész összetartja a hosszában negyedelt hagymák leveleit, és nem hullik majd szét. Nehéz teflonserpenyőben olajon kezdem pirítani, rácsurgatom a mézet és rászórom a borsot, sót. Egy-két perc alatt megpirul és karamellizálódik. Közben a hagymákat falapáttal forgatom, keverem, de vigyázva minél kevésbé essenek szét. Ekkor rálöttyintem a bort és két evőkanál vizet, hozzáadom a balzsamecetet, és egy picit forralom. A hagyma párolt legyen, de ne főjön meg, maradjon kemény is. Akkor jó, ha haraphatós állagú marad.
Ekkor dobom bele az apróra vágott paprikát. Levében hagyom kihűlni. Jót tesz, ha áll, pácolódik.

1 megjegyzés:

@templatesyard