Csirkepaprikás

A csirkepaprikás minden hónapban elkészül egyszer nálunk, mert a férjem nagyon szereti. Azért is hálás étel, mert össze lehet válogatni a részeket, és minden családtagnak lehet kedveskedni. Van mostanában egy kis henteshölgy erre mifelénk, nála szoktam vásárolni, szép és friss a hús, sajnos a választék nem nagy. Ő szívesen összeválogatja nekem akár darabonként is a pörköltnek valót.
Nálunk kerül bele alapban egy-egy csirkealsócomb, mert azt mindenki szereti. Szárnya, zúzája férjem kedvéért. Mája a kisfiamnak, fara mert én szeretem. Csirkeláb a magam és férjem miatt, no és azért is, mert nagyon finom kocsonyás lesz a szaft tőle. A melle csak akkor szerepel a hozzávalók között, ha a lányom is itthon van, mi nem szeretjük a csirkemellet főve, nagyon fojtós, száraz. Így, ha egész csirkét bontok, akkor ezt a részt mindig félreteszem sütni. A fűszerezést mindig így csinálom, nagyon bevált. Úgy szeretjük, ha rövid leve van, sűrű és ragadjon az ujjunk, ha a lábakat elszopogatjuk :)))

Csirkepaprikás



Hozzávalók: (nálunk)
4 alsócomb
4 szárny két darabba vágva
2 far része két darabba vágva (a háti részt elteszem levesbe)
6-7 zúza
3-4 máj
szívek a májakról
4 csirkeláb
1 fej vöröshagyma
1 jó nagy gerezd fokhagyma
1/4 zöldpaprika
1/4 paradicsom
csipet finomliszt
10 szem szemesbors
csipet őrölt kömény (vagy még a csipetnél is kevesebb)
1 evőkanál pirospaprika (nálam szegedi házi termesztésű, őrlésű - anyukámtól kapom)
2 kávéskanál só

Elkészítés:
A hájakat leszedem (a farán van egy kevés), darabokra vágom, és kisütöm. Ezen a zsíron megpirítom az aprítóval feldarabolt hagymát és fokhagymát. Lehúzom a gázról és hozzáadok egy evőkanál pirospaprikát és egy csipet (de tényleg csak ennyi) finomlisztet. Elkavarom és kevés vízzel felengedem, visszateszem a tűzre. Szépen szorosan belehelyezem a csirkedarabokat, jöhet a kömény, szemesbors, paradicsom. Egy zöldpaprikának levágom a zöld csumáját, elfelezem keresztben, és a magos részének a felét választom. A magoktól jó ízt kap. Rászórom a sót. Ezután felöntöm vízzel úgy, hogy a húsok teteje még kilógjon picit, mert a hús maga is ereszt levet. Lefedem, és kislángon 1 és negyed órát főzöm. A májakat az utolsó negyedórában teszem bele.
Nálunk nokedli dukál mellé, a férjem miatt, de mást is adhatunk mellé: pirított tarhonyát, főtt burgonyát, főtt tésztát, dödöllét, rizst. Aki szereti, tejföllel is eheti, mi nem szoktuk.
Savanyúsággal fogyasztjuk.

3 megjegyzés:

  1. Ezt a módot- bár ismerem, soha nem csináltam. Nálam a paprikáscsirke a menő.Kizárólag szárnyból.. az alap:sok hagyma, mintha pörköltet indítanék-aztán bele a feldarabolt szárnyakat, amikor már fehérek, fűszerpaprika -őrölt bors,(ha van,1-2 paradicsom-és zöldpaprika>>természetesen magostól<<) só, amennyit kíván(ok), mindez kevés vízben, inkább párolva, mint főzve.-időnként pótolva a hiányt.
    amikor a hús már elválik a csonttól, tejfölös habarás (kevés liszttel, vagy anélkül)időnként teszek bele erőspaprikát,(vagy erőspistát) néha kevés mustárt. El nem rontja, csak kicsit más az íze. És természetesen nokedli, de ha luta vagyok, akkor kenyérrel, tunkolva. Hidd el, hogy ez is ragad.
    csirkeláb,far,hát>>kizárólag levesbe, comb rántani,májat rizzsel, vagy zöldborsóval(esetleg mindkettővel)szív, zúza levesbe, vagy pörköltnek. A pörkölthöz már el tudom képzelni a tarhonyát is- és a LESTYÁN-(kedvenc fűszernövényem)mindegyikkel csodát tud művelni. A mellet nem szeretem. (gyerekkoromban 7-en voltunk testvérek,nem is jutott volna mindenkinek melle és combja. én már akkor is a szárnyat-és a lábat szerettem legjobban(mi nemes egyszerűséggel "kaparó" nak hívtuk)

    VálaszTörlés
  2. Ez nem csirkepaprikás, hanem csirkepörkölt. A csirkepaprikás, vagy paprikás csirke tejföllel vagy tejszínnel készül.

    VálaszTörlés
  3. ez a recept úgy jó, ahogy van. esetleg annyi, hogy a húsokat érdemes lepirítani, egy kis kérget adni még a hagyma előtt, aztán félretenni, és a többi már mehet ugyanígy. amúgy gyerekkoromban mindig sajnáltam nagymamámat, hogy lemond a mellről, és "csak" a püspökfalat jut neki, de ma már tudom, hogy ez win-win szituáció. ravasz állat a csirke, úgy áll bosszút az emberen, hogy minél finomabb egy része, annál macerásabb megenni

    VálaszTörlés

@templatesyard