Borsófőzelék kisfiam kedvére


Ez egy egyszerű recept, kisfiam egyik kedvenc étele, gyakran készítem. Szerencsére már gyógyul, nem lázas, de azért igyekszem kedvére főzni. Fasírtot ettünk hozzá.
A főzelék lényege, hogy nem tartalmaz pirospaprikát, nagyon kevés a rántás rajta, kevés és híg a leve, alig édes, a zöldborsó íze dominál.

Borsófőzelék 2 adag



Hozzávalók:
25 dkg zsenge zöldborsó
1/4 kávéskanál só
8 g cukor (ez fél evőkanál szűken mérve)
2 evőkanál olaj
fél evőkanál finomliszt
1 dl házitej vagy tejszín (normál tej is lehet)

Elkészítés:
A borsót felteszem főzni épp csak annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózom. Forrástól számított 15 perc múlva elkészítem a rántást. Az olajon megfuttatom a lisztet és felengedés nélkül azonnal a borsóhoz öntöm állandó keverés mellett. Ekkorra már a víz jó része elpárolgott (vigyázni, nehogy odaégjen, ha szükséges, pótoljuk a vizet). Hozzáadom a tejet és a cukrot, 1-2 perc alatt összeforralom.

23 megjegyzés:

  1. Szervusz!

    Egyszer csak meguntam, hogy Anyám főzelékének nincs íze, és továbbá azt is, hogy olyan száraz a borsója. 10 percnyi szörfözés után Rád és erre a MENNYEI receptre leletem.

    Édesanyám hevesen tiltakozott a cukor ellen, de egy csészényi kóstoló után mikor tartottam a szobámba (Tudván, hogy ennél nincs is jobb borsófőzelék), hirtelen felszólított : - Ezentúl te főzöd a borsófőzeléket!
    ^^ Ezen felszólítását mosollyal nyugtáztam.

    Azért írtam ezt meg neked, hogy tudd, hogy mindig is ezt a receptet kerestem. Csak annyit változtattam rajta, hogy házi vajat használok olaj helyett, ma pedig kipróbálom a tejszínt a főzéshez, s mivel mindenképp be fog sűrűsödni, így hígításhoz házi tejet fogok használni.

    És ezúton szeretném megköszönni magam és kedves családom nevében, hogy ezt a tökéletes receptet megosztottad velünk.

    IMÁDJUK!

    Üdv

    Timi

    VálaszTörlés
  2. @Tímea
    Tímea köszönöm, nagy örömöt jelent nekem, ha valakinek ízlik.
    A vaj nagyon jó ötlet, mostanában szinte egyáltalán nem használok étolajat, mert már nem sajtolással gyártják.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, pont ezt kerestem. Mindenhol túlvariálják én meg nem tudom megfőzni. Ráadásul így a legfinomabb.

    VálaszTörlés
  4. Ez így remélem finom lesz...éppen most látok hozzá...de az elmondottak alapján biztos az lesz:D

    VálaszTörlés
  5. Kezdő főzőcskéző vagyok és ez volt életem első borsófőzeléke. Nagyon jól sikerült :) Köszönöm a receptet. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépen köszönöm a receptet :) Szeretjük így!

    VálaszTörlés
  7. Én most csináltam meg és az egész családomnak nagyon ízlik! Köszönöm szépen ezt a remek receptek. B.B.

    VálaszTörlés
  8. Most fogok hozzá az elkészítéséhez remélem sikerülni fog és finom lesz.üdv Jucus.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon kezdő vagyok, életem első borsófőzelékét fogom most megcsinálni. Köszönöm szépen a receptet, ha kész vagyok leírom a végeredményt. Addig is szép napot mindenkinek :)

    VálaszTörlés
  10. Én a cukor helyett ajánlom a Splenda édesítőt, hogy ne legyen a gyerekünk cukorbeteg!
    A splenda amerikában nagyon elterjedt, természetes édesítőszer kukoricából. Szóval nincs semmilyen rákkeltő hatású kockázat.
    Üdv Niki

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom lett:)) A Kisfiamnak is nagyon bejött:)))Köszi a receptet:))

    VálaszTörlés
  12. @Névtelen
    Hát az nagyon jó, ha a gyerekednek ízlik! Nem egyszerű mutatvány eltalálni, mit esznek meg, ez tapasztalat!:)

    VálaszTörlés
  13. @Névtelen
    Ne már hogy ennyire tudatlanok vagyok, holott olyan okosnak gondoljuk magunk. Nem bírok elmenni a cukor beteg lesz a gyerekünk szöveg mellett szó nélkül. Nem ettől függ egyáltalán.Eheted Te mázsaszámra a tésztát,édességet,szénhidrátot,ha nincs benned hajlam,nem leszel cukros,de ha meg van benned a hajlam,akkor az leszel,bármennyire vigyázol is.Persze,az elhízásra nagyon figyelni kell ,mert nagy mértékben szerepe van a cukorbetegség kialakulásában.De ha nem hízol el,"csupán"csak sok édességet eszel,nem leszel cukorbeteg. A másik , szerinted az édesítő mi? Azt meg azért fogyaszthatják cukorbetegek is mivel karlóritartalmuk nulla....


    Bocsánat, LÉNYEG NAGYON JÓ A RECEPT, KÖSZÖNJÜK

    VálaszTörlés
  14. Életem első borsó főzeléke, és isteni finom lett! Már a fokhagyma krém levesedet is kipróbáltam el is fogyott egyből. A blogodnak hála egészen kedvet kaptam a főzéshez.:)

    VálaszTörlés
  15. Kipróbalom holnap én is , bár én keményitővel vagy krumplival sűritek, nem szeretem valahogy a lisztes ràntast. Amúgy reklámozzák manapság a nyirfacukrot, ami elég drága, de jobb edesítőszer mint a cukor....bár nem hiszem, hogy ég felkanal cukortól bajunk lesz :)

    VálaszTörlés
  16. @Wise Lady a vagy valóban jobb és egészségesebb és szinte mindent azzal sütök főzök, a hústól kezdve a rántásig :)

    VálaszTörlés
  17. Szia!
    Nagyon megtetszett a főzeléked. :)
    Viszont én konzerv cukorborsóból főzném, nekem az lenne az egyszerűbb. Tudnál segíteni, hogy 25 dkg cukorborsóhoz mennyi víz és tej/tejszín kellene? Mert ugye a konzerveset nem kell főzni... Max. egy picit. :)
    Segítségedet előre is köszönöm: Marianna

    VálaszTörlés
  18. @Névtelen
    Konzervnek van saját leve, az legyen a víz helyett, ha szereted. Ha nem, öntsd le, és tegyél vizet helyette. Forrald fel, innentől ugyanúgy megy tovább, ahogy a recept írja.
    Konzervborsó korántsem olyan finom, mint a fagyasztott vagy a friss.

    VálaszTörlés

@templatesyard