2009. március 13., péntek

Anya borsólevese vajgaluskával

6 megjegyzés

Ha a lányom hazalátogat (sajnos elég ritkán), akkor estefelé érkezik a vonata. Vacsorával várom, de ilyenkor átkutatja a hűtőt, s ami maradt előző napokból, azt mind végigkóstolja. Egyszer, hogy volt egy pici borsóleves maradék még, így kiáltott fel: juj, anya borsólevese! - s mind belapátolta. Pedig nem egy különleges recept, sajátos ízét valószínűleg a vajgaluskától kapja, hisz én mindig ezzel készítem.
(A csirkemájdarabka pedig fiacskám kedvéért van benne.)

Borsóleves



1 kis sárgarépa
250 g borsó
5 szem szemesbors
2 kávéskanál só
csipet cukor
hús vagy csont alaplé + víz
néhány levélke lestyán (szárított is lehet)

Ezeket a hozzávalókat beleteszem a fazékba, s puhára főzöm. 20-30 perc alatt kész. Nálam általában van alaplé dobozkákban, ezért nem kap más fűszert, hiszen az alaplében fő hagyma, vegyeszöldség is. Ha nincs alaplevünk, akkor feleannyi petrezselyemgyökeret is teszek hozzá, mint répát és egy negyed vöröshagymát is.
Ha megfőtt, takaréklángra veszem, hogy ne lobogjon és kiskanállal beleszaggatom a vajgaluskákat. Ha feljöttek a leves felszínére, akkor kész. Egy félórát állni hagyjuk tálalás előtt.

Vajgaluska

20 g vaj
70 g rétesliszt
1 tojás
1/4 kávéskanál só

A vajat langyosra olvasztom a mikróban 30 másodperc alatt. Kis tálkában villával összehabarom a tojást, hozzáöntöm a vajat, beleadom a sót, azzal is elkeverem. Ezután a liszttel is összeforgatom. Nem kell kidolgozni, épp csak elkeverni.
Azonnal ki kell szaggatni, ne álljon!

Megjegyzések

6 megjegyzés ehhez: "Anya borsólevese vajgaluskával"

Eszter írta... [Válasz erre...]
2009. március 13. 20:44

Szia!
Most találtam erre a jó kis főzős blogra. nagyon jó kis recepteket találtam. A kedvenceim közé kerültél :)

duende írta... [Válasz erre...]
2009. március 15. 17:47

Én is hasonlóan csinálom, csak én sima galuskával. Viszont az elején pici vajon párolom a borsót. Isteni leveske.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. március 15. 18:39

Köszi Eszter!

Duende: én ilyenkor nem párolom vajon a borsót, mert a vaj a galuskában van, és akkor már nagyon zsíros lenne. De ha más a levesbetét, akkor én is!

Vasasné Sós Eszter írta... [Válasz erre...]
2016. április 17. 12:48

Szerintem nem 7 g rétesliszt, hanem 70g...

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2016. április 24. 16:19

@Vasasné Sós Eszter
Hát persze. Köszönöm a jelzést!

Brea írta... [Válasz erre...]
2017. február 4. 15:11

Én 45 felé közeledve is ugyanezt csinálom anyumnál :) A vajgaluska receptjét köszönöm, azért jöttem :)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com