2009. március 7., szombat

Almáspite, ahogy én készítem

8 megjegyzés

Bevallom nem vagyok híve az amerikai konyhának. Tudom, most divat és egy-két dolgot én is szoktam készíteni. Nem szeretem pl. hogy ezeknek a sütiknek csupa széle van: muffin, kerek piteforma stb. Így vagyok az apple pie-jal is. Készítettem már, finom is volt, változatossá tette a konyhámat. De gyakran sütni a "magyar" pitét szoktam, abból is az omlós változatot. Ez a hét a kisfiam betegségének jegyében telt, s ezért csupa olyat főztem, amit ő különösen szeret. Az almáspite is ezek közé tartozik. Bablevest ettünk előtte.

Almáspite



Hozzávalók:

A tésztához:
300 g zsír (vagy vaj)
400 g finomliszt
100 g rétesliszt
1 tasak sütőpor
csipet só
2 tojás
150 g cukor
tejföl

Töltelékhez:
5 evőkanál cukor
1,5 kg alma (hámozatlanul ennyi)
házi zsemlemorzsa
darált dió, dejó vagy búzacsíra
fahéj,
mazsola (ki is maradhat)

Elkészítés:
A lisztbe keverem a sütőport, elmorzsolom benne a zsírt, hozzáadom a cukrot. Ezután a tojással összegyúrom. Morzsalékos és nehezen áll össze. Ha kell, egy-két evőkanál tejföllel segítem, hogy összeálljon. Két részre veszem. Az asztalra vastagabb fajta folpack fóliát terítek, meglisztezem és ezen nyújtom ki a tésztalapokat. Vigyázni kell, hogy ne ragadjon a fóliához, mindig picit lisztezzük. Egészen pontosan nyújtom ki, ha kell, késsel levágom a kilógó széleket és a hiányzó helyekre tapasztom.
A tepsit nem kell kikenni. Begyújtom a sütőt.
A legnehezebb rész következik, a tésztát el kell juttatni a tepsibe. Ennél már csak az a nehezebb, amikor a másik lapot kell a tetejére borítani.
Meghintem liszttel, fogom a nyújtófát és óvatosan elkezdem feltekerni a tésztát, közben a fóliát húzom lefelé. A tepsit közvetlenül odarakom és a tésztát elkezdem legörgetni. Óvatosan meg is lehet igazítani. Ha elszakad nem baj, foltozzuk nyugodtan.
Kinyújtom a másik lapot is, ami majd a tetejére megy, méretre szabom.
Miközben én a tésztanyújtással foglalkozom, addig a férjem megpucolja az almát :))). Ha nincs segítségünk, akkor most pucoljuk meg az almát, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Nem szoktam kinyomkodni a levét, hanem azonnal hozzáfogok a töltéshez.
A tésztát először nagyon vékonyan meghintem zsemlemorzsával, majd darált dióval is (dejó vagy búzacsíra is finom). Erre rétegezem az alma felét. Meghintem fahéjjal, rászórok 3 evőkanál cukrot, meghintem darált dióval is bőven, teszek rá mazsolát. Ezután jön az alma másik fele, szórok rá 2 evőkanál cukrot, diót és végül meghintem vékonyan zsemlemorzsával. Erre borítom a másik tésztalapot szintén nyújtófás módszerrel.
Ekkor kézzel lelapogatom, kicsit tömörítem, villával megszúrkálom a tetejét, hogy a gőz távozhasson a töltelékből és a sütőbe tolom.
Kb 30 perc alatt sül meg. Ez a mennyiség egy nagy gáztepsire elegendő.
Ha kész, kiveszem, kicsit hűlni hagyom, de még langyosan szeletelem (ekkor ugyanis már sorban állnak a tepsi mellett a kóstolók) egy recés késsel.
Valójában sokkal gyorsabban megvan, mint a leírásból kitűnik.
Ha az alma savanykás, akkor tegyünk hozzá szóráskor még egy evőkanál cukrot.
Ezt a pitét minden évszakban szoktam sütni. A meggyes klasszikus változat, de készítettem már cseresznyéből, szilvából, ringlóból is. A cukor mennyiségét a gyümölcshöz kell igazítani. Szilvához, cseresznyéhez kevés kell, meggyhez, ringlóhoz több.

A meggyes változat

Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "Almáspite, ahogy én készítem"

duende írta... [Válasz erre...]
2009. március 9. 7:36

Én is így szeretem. Nem vagyok egy nagy sütirajongó, de az almás és meggyes pitét nagyon szeretem.
Nálam is van a blogon... :)))
Nagyon gusztikák! :)

t3v, az okostojas írta... [Válasz erre...]
2009. október 18. 18:21

http://okostojas.blog.hu/2009/10/18/karamelles_meggyes_pite

a lapnyújtás egyszersítése szerintem.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 18. 18:57

Köszönöm, nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. július 26. 20:29

Szép estét! Én, mint amatőr szaki megcsináltam a receptet és mennyei lett. Némi javallat, nekem a tésztából hiányzott a citrom, ezért a 2. adagba tett 1 citrom héját, illetve kérdésem is lenne: nagyon részletesen és jól leírta a folyamatokat, egy dolgot nem láttam :S hány fokon is kell ezt 30 pecig sütni??? Én 160 fokon, de lehet másképp kell. Ha elkerülte volna a figyelmemet, akkor ezért elnézést:

Pityke

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. július 26. 20:43

@Pityke
Örülök, hogy finom lett. A citrom jó ötlet. Én 180 fokon szoktam sütni, légkeverés nélküli gázsütőben, amelynek az aljába alufóliát teszek. Gondolom, modernebb sütőben más lehet a hőmérséklet.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 13. 10:17

Bolti zsír is jó, vagy margarin? Éva

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. február 13. 21:49

@Éva
Mindkettőt használhatod. A bolti zsírnál fontos, hogy teljesen szagtalan legyen.

Phan írta... [Válasz erre...]
2014. augusztus 31. 15:52

Köszönöm a receptet, tökéletes! :)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com